Στους πράσινους παπαγάλους εύχομαι... να πάτε τα παιδιά σας σε επείγον χειρουργείο που ηλεκτροδοτείται από αιολικά

Το Βήμα λέει αρλούμπες:




1. Τα 1.621 MW δεν είναι ηλεκτροπαραγωγή, είναι ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς. ΜΕΓΑΛΗ η διαφορά. Τα "μεγαβάτ" είναι πόσα φουρφούρια μπήκαν στα βουνά. Όχι οι μεγαβατώρες που ΘΑ παράξουν, ΟΥΤΕ οι μεγαβατώρες που θα απορροφηθούν από το δίκτυο.  Με διαθεσιμότητα περίπου 22%, στην καλύτερη περίπτωση, 1.612 MW θα δώσουν στην ηλεκτροδότηση 1.621 x  24 x 365 x 0,22 = 3.123.991 ΜWhr σε έναν χρόνο, εάν όλα είναι ρολόϊ στην διασύνδεση και την εφεδρεία. Άλλο εγκατεστημένη ονομαστική ισχύς και άλλο ηλεκτροπαραγωγή.

2. Τα 1.621 MW προϋποθέτουν περίπου άλλα τόσα  εγκατεστημένα MW φυσικού αερίου. Εκτός εάν η ΔΕΗ πάρει το ρίσκο να αλλάζει φορτίο στα λιγνιτικά της, τα αιολικά μεγαβάτ, στην υποθετική λειτουργία τους προϋποθέτουν 1.621 x 24 x 365 x 0,78 = 11.075.969 MWhr από φυσικό αέριο. Τσάμπα πράγματα. Αλλά και αυτό είναι εξωραϊστικό. Στην πράξη, τα αιολικά θα γυρίζουν κουτουρού, και εάν τύχει να φυσάει πολύ σε ώρα αιχμής, το ρεύμα τους θα πηγαίνει στο δίκτυο. Ειδάλλως, απλά θα αυξάνει την εντροπία του Σύμπαντος.

3. Οι θεωρητικές 3 εκατομ. MWhr. θα πληρώνονται (και από τους εργαζόμενους του Βήματος) χοντρική τιμή περί τα €100/Mwhr (κάτι λιγότερο λένε, αλλά βάλε έργα υποδομής, διασυνδέσεις και διανοίξεις που δεν φαίνονται και λίγα σας λέω). Οι 11 εκατομ. μεγαβατώρες αερίου, Κύριος οίδε πόσο πάνε, όσο πει ο διάδοχος του Μουμπάρακ, ή οι Αζέροι, ή οι Ελ. Κανένα 60άρι 70άρι την MWhr. Ο τσάμπα αέρας είναι πανάκριβο ρεύμα σε καιρό χρεοκοπίας, ύφεσης, αποβιομηχάνισης, και κλεισίματος φτηνών φυλλάδων. Και δεν θα υπήρχε αιλικό ρεύμα, εάν δεν ήταν Ε-ΠΙ-ΔΟ-ΤΟΥ-ΜΕ-ΝΟ. Και δεν θα με ένοιαζε ότι ήταν επιδοτούμενο εάν τουλάχιστον ήταν "ρεύμα" και όχι "στοχαστικό ρεύμα".

4. Εάν αντί για αιολικά είχαμε κάποια συμβατική ενεργειακή πηγή, πχ λιγνίτη, θα κόστιζε το ρεύμα €35/MWhr.  Θέλετε €40;  Κανένα πρόβλημα. 35 έκανε η μεγαβατώρα όταν ανέλαβε το Πασόκ. Θέλετε να βάλετε και τον φόρο άνθρακα; Αυτόν που έπεσε από €25 πριν ένα χρόνο σε €7,8 σήμερα και είναι στα αζήτητα;

5. Και είναι φτηνές οι ίδιες οι Α/Γ;  Οι Ελληνικές προμήθειες έχουν συνήθως περισσότερη μίζα από κόστος, αλλά στον όχι πολύ διεφθαρμένο κόσμο, το αρχικό κόστος ανά MW, αιολικών συν τις εφεδρείες τους είναι λίγο παραπάνω από το τυπικό ...πυρηνικό!!

6. Είναι "ανεξάρτητη" η Στατιστική;  Ούουουου... Όσο ανεξάρτητη είναι η Τέρνα, η ΕΛΕΤΑΕΝ (αιολικά Σκύρου;) και το ίδιο το Βήμα (που κάποια σχέση έχει με την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ).  Γιατί δεν βάζετε και τους Οικoλόγους-Πράσινους για κλακαδόρους; Και την Γκρηνπής;

Και αφού έχω την προσοχή σας μέχρι εδώ, να σας θυμίσω την Γερμανική εμπειρία με τα αιολικά, πουλάκια μου. Η Γερμανία, τίγκα στα αιολικά,  πάνω από 25.000 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ κατάφερε να καλύψει μόλις το ...6,5% της Γερμανικής ηλεκτρικής ζήτησης από αιολικά. Και όπως έχει πει και η Ε.ΟΝ., όσο περισσότερα βάζει τόσο πέφτει το ποσοστό λόγω της στοχαστικότητας του αέρα. Φυσικά, απασχολεί 100.000 κόσμο κατασκευάζοντας και εξάγοντας αιολικά. Οι επίσημες γερμανικές πηγές για τους εξωφρενικούς αυτούς ισχυρισμούς μου είναι εδώ και εδώ.

Και επειδή ο νούμερο ένα πονηρός στην λίστα  είναι η Δανέζικη Vestas, να σας θυμίσω και για την Δανία: Ο μέγας μύθος είναι ότι η Δανία έχει ΑΠΕ. Η Δανία ηλεκτροδοτείται βασικά από κάρβουνο με ρεύμα που εξάγει σε Σκανδιναβικές χώρες και Γερμανία, και επανεισάγει σαν υδροηλεκτρικό και πυρηνικό (πρασινότατα) από Νορβηγία και Σουηδία. Διαβάστε (και εάν αμφιβάλλετε, διαβάστε τις πηγές).

Η Γερμανία και η Δανία καίνε κάρβουνο (και η Γερμανία πυρηνικά και αέριο), οι εταιρίες που αναφέρονται στο Βήμα (και η ΕΛΕΤΑΕΝ) καίνε το υστέρημα το Έλληνα καταναλωτή, χωρίς να του προσφέρουν τίποτα χρήσιμο, και το τι καίει το Βήμα ελπίζω κάποια στιγμή να το μάθουμε.

Περίληψη:  (α) Με "μεγαβάτ" δεν ανάβει η λάμπα.  (β) 100>60>35 (€/MWhr). (γ) Στους πράσινους παπαγάλους εύχομαι να πάτε τα παιδιά σας σε επείγον χειρουργείο που ηλεκτροδοτείται από αιολικά.  Και ρωτήστε την ΕΛΕΤΑΕΝ, πόσα αιολικά μεγαβάτ πρέπει να βάλουν για να φτιάξουν ΜΙΑ μπίλια από ρουλεμάν ανεμογεννήτριας. Μόνο μία μπίλια.   Η απάντηση εδώ.

Ο "σκληρός" τίτλος είναι για να εμπεδώσουν οι περι ων ο λόγος τι σημαίνει "διαθεσιμότητα", και "εφεδρεία"

Πηγή: archaeopteryxgr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου