Επιλεκτική χρεοκοπία – Selective default

Αυτός που θα κουρέψει το μεγαλύτερο χρέος είναι η ίδια η χώρα που έχει το πρόβλημα!
…ελπίζω να μην με κακολογήσετε αν τελικά είναι ρεστρίκτιβ (restrictive) το default!

Πάρτε χαρτί και μολύβι γιατί τα πράγματα σοβαρεύουν:

1. 23 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος που θα προβλέπει την υποχρεωτική συμμετοχή στο κούρεμα (λέγε με CAC). Προσοχή, θα προβλέπει, δεν θα την κάνει ακόμα! Για να έχει δικαίωμα η Ελληνική Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον νόμο, πρέπει η συμμετοχή να είναι πάνω από 66,66% (τα 2/3 δηλαδή). Αν είναι πάνω από 66,66% τότε θα ”υποχρεώσει” με νόμο και τους υπόλοιπους να συμμετέχουν στο κούρεμα.

2. 24 Φεβρουαρίου οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπαδήμος θα κάνουν την δημόσια προσφορά. Δηλαδή θα βγουν και θα πουν όσο πιστοί προσέλθετε να μειώσουμε το χρέος, να σας δώσουμε και λίγα μετρητά και νέα ομόλογα που θα λήγουν 30 Φλεβάρη 2042. (καλά υπάρχει άνθρωπος που θα αγοράσει ομόλογο με λήξη το ’42? – ρωτάω μια απλή ερώτηση!)

(καλά ως εδώ?)

3. Έλα όμως που οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης – δηλαδή αυτοί που συμβουλεύουν τους δανειστές μας – έχουν πει ότι με το που θα γίνει αυτό θα κηρύξουν την χώρα σε выборочный дефолт (βλέπε τίτλο για μετάφραση).

Άρα 24/2 το απόγευμα (πρωί στην Αμερική – βράδυ στην Ιαπωνία – μην την ξεχνάμε την Ιαπωνία) θα βγάλουν τις ανακοινώσεις τους για την πτώχευση. Αυτό το έχουμε πει και εμείς από τις 14/2.

Άρα οι δανειστές ΛΟΓΙΚΑ δεν θα θελήσουν να συμμετέχουν στο PSI, αλλά ούτε και η κυβέρνηση θα μπορεί να το κάνει υποχρεωτικό, δηλαδή να ενεργοποιήσει τα CAC αφού δεν θα φτάσει το 66,66%!

Βεβαίως μην είμαστε τόσο απαισιόδοξοι, υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι τα καλά παιδιά της Wall Street δεν θα ανακοινώσουν την πτώχευση στην αρχή της δημόσιας προσφοράς, αλλά στο τέλος της δηλαδή στις 9 Μαρτίου! Να ‘ναι καλά…

Δεδομένο – λοιπόν – πρώτο: Επιλεκτική χρεοκοπία θα έχουμε είτε συμπληρωθεί το 66,66%, είτε όχι. (βαστάτε, ένα δεδομένο)

Για να δούμε όμως, συμπληρώνεται το 66,66%?

Αυτοί έχουν τα ομόλογα (ο πίνακας από εδώ):



Από τον πιο πάνω πίνακα βλέπουμε ότι 75,7 δις ομολόγων είναι σε Ελληνικά χέρια. Μαζί με τα 45 της ΕΚΤ μας κάνουν 120. Αυτά μας κάνουν το 42% του συνόλου. Λείπει ακόμα ένα 24%.

Οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές τράπεζες έχουν σύνολο 58,5 δις. Δηλαδή 21%. Ας πούμε ότι αυτές θα συμφωνήσουν γιατί αν δεν το κάνουν θα καταρρεύσουν οι οικονομίες τους.

Σύνολο 63%. Οριακά 66,66%

Δεδομένο δεύτερο – βαθιά ανάσα είναι μεγάλο - : Οι άλλοι – δηλαδή οι επενδυτές κοράκια – θα συμβάλλουν στο αν θα ενεργοποιηθούν τα CAC. Αν κανένας από τους ‘ανώνυμους’ ομολογιούχος δεν συμμετέχει, τότε δεν θα μπορούν να ενεργοποιηθούν. Άρα το PSI πάει περίπατο και μιλάμε για άτακτη χρεοκοπία. Αν κάποιοι πουν το ναι, τότε θα ενεργοποιηθούν τα CAC και κατά συνέπεια θα γίνει υποχρεωτική η συμμετοχή όλων – συμμετοχή όμως που θα είναι πλέον μη εθελοντική και άρα δεν μιλάμε για PSI αλλά για υποχρεωτική αδυναμία πληρωμών και κατά συνέπεια πληρωμή των CDS (τι τα ασφαλίσαμε τα ομόλογα αν μπορεί να βγαίνει ο οποιοσδήποτε και να βγάζει νόμους με τους οποίους θα χάσουμε λεφτά?).

Ας δούμε – μια και φτάσαμε έως εδώ – ποιος θα αποφασίσει για το αν θα πληρωθούν τα CDS (με έντονα αυτοί που έχουν και ομόλογα):

Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS

(παρένθεση: Οι τρεις που αποφασίζουν για τα CDS έχουν ομόλογα αξίας 9,5 δις. Αν αυτοί πουν ”δεν μας νοιάζει το PSI, θα φροντίσουμε να πληρωθούν τα CDS”, και κατά συνέπεια δεν θεωρήσουμε τα 9,5 δις στα σίγουρα, τότε τα 58,5 θα γίνουν 49 δις. Κατά συνέπεια το 21% που λέγαμε πιο πάνω θα γίνει 17% – και ακολούθως το σίγουρο 63% θα γίνει 59%. κλείνει η παρένθεση)

Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι:

α. τα ομόλογα είναι σε χέρια Ευρωπαϊκά

β. απόφαση για το αν πληρωθούν τα ασφάλιστρα είναι σε χέρια Αμερικάνικα (παραμένει το ερώτημα ποιος θα πληρώσει τα CDS)

γ. αυτός που θα κουρέψει το μεγαλύτερο χρέος είναι η ίδια η χώρα που έχει το πρόβλημα! Είπαμε, σε Ελληνικά χέρια είναι 75,7 δις!



Κωτσαρίκε, μας ζάλισες με τα νούμερα, λέγε τι θα γίνει… – θα σκεφτεί ο φίλος του blog ο sokan.

Αν τα βάλουμε όλα μέσα στο μυαλό μας – εννοώ και τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και τις προρρήσεις των Αγίων και Γεροντάδων μας, ο λογισμός μας, μας λέει ότι θα πάμε σε άτακτη χρεοκοπία, το πιθανότερο στις 9 Μάρτη (για να έχει φτάσει και το ΧΑ στις 700 μονάδες – που από τις 14 Αυγούστου του 2011 σας λέγαμε ότι είναι σημαντικό σημείο). Το συμβάν αυτό θα οδηγήσει σε άμεση προκήρυξη εκλογών (όπως έγινε και με την Αργεντινή – αμέσως μετά την χρεοκοπία – η οποία επίσης ήταν επιλεκτική), εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Απρίλη.

Το ανωτέρω συμπέρασμα να το χειριστείτε με προσοχή και πριν αποφασίσετε να κάνετε κάτι, ρωτήστε και άλλους. Δεν είναι η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία φορά που ο Κωτσαρίκος ΔΕΝ θα ξέρει…

Πηγή: kotsarikos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου