Η περίοδος που ζούμε δεν έχει ...ακόμα, όνομα. Ο "Μεσοπόλεμος", για παράδειγμα, πήρε το όνομά του μετά τον Β' ΠΠ

Ο Ψυχρός Πόλεμος, πόλεμος πάνω στην παρακμή της Ευρώπης, τέλειωσε, με την ΕΣΣΔ, το 1991. Το 1991 η Κίνα πήρε την οικονομική θέση της Ιαπωνίας, και ετοιμάστηκε η Συνθήκη του Μαάστριχτ. Έτσι προέκυψαν οι τρεις πυλώνες του Διεθνούς Συστήματος, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρώπη. Σήμερα τα πράγματα δεν είναι πια όπως ήταν το 1991. Η Ευρώπη έχει οικονομικά προβλήματα και είναι διαιρεμένη πολιτικά. Το οικονομικό θαύμα της Κίνας τελειώνει, και η Κίνα ανακαλύπτει τις στρατιωτικές της επιλογές. Οι ΗΠΑ αναθεωρούν την σχέση μεταξύ υπεροχής και παντοδυναμίας.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο έχουν χαμηλή ανεργία, και οι υπόλοιποι έχουν υψηλή ή πολύ υψηλή ανεργία. Η Γερμανία θέλει την Ευρώπη για να προστατεύσει τα εμπορικά της συμφέροντα, αλλά σαν πιστωτής ύστατης ανάγκης, θέλει να ελέγξει την οικονομική συμπεριφορά των υπολοίπων, που όμως δεν θέλουν να εκχωρήσουν κυριαρχία στους ελεγχόμενους από την Γερμανία Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Η Κύπρος μεταχειρίστηκε με ιδιαίτερη οικονομική αγριότητα. Οι Κύπριοι μπορεί να υπήρξαν ανεύθυνοι, αλλά το ίδιο ανεύθυνοι υπήρξαν και άλλοι Ευρωπαίοι, και οι Γερμανοί που έφτιαξαν ένα μηχανισμό απορρόφησης των πλεονασμάτων τους από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η αντιμετώπιση της ανευθυνότητας από την Ε.Ε. εξαρτάται από την σχετική δύναμη του κάθε κράτους. Η μικρή και οριακή Κύπρος συνετρίβη, και δημιούργησε προηγούμενο ότι οι αδύνατοι θα συνθλιβούν. Με τέτοιο περιβάλλον η εθνική κυριαρχία γίνεται καταφύγιο. Ο αυταρχικός εθνικισμός είναι παλιά Ευρωπαϊκή θεραπεία, και επανεμφανίζεται, αφού κανείς δεν θέλει να είναι η επόμενη Κύπρος.

Η τωρινή περίοδος δεν έχει ακόμα όνομα, αλλά τα χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

1. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν και κυριαρχούν αλλά αναγνωρίζουν την διαφορά μεταξύ υπεροχής και παντοδυναμίας.

2. Η Ευρώπη επανέρχεται στην κατάσταση ανταγωνιζομένων κρατών. Η Γερμανία θα ονειρεύεται Ευρώπη στην οποία αυτή θα γράφει τους προϋπολογισμούς των πιο αδύνατων, αλλά τα μέλη της Ε.Ε. θα βλέπουν την Κύπρο και θα προτιμήσουν στάση πληρωμών από απώλεια κυριαρχίας

3. Επανεμφανίστηκε η Ρωσία και κάνει αυτό που έκανε και παλιότερα: Ψαρεύει σε θολά νερά, αλλά επεκτείνεται κυρίως πολιτικά, προς δυσμάς.

4. Η Κίνα προσπαθεί να διαχειριστεί την νέα οικονομική πραγματικότητα. Το έρεισμα του Κ.Κ.Κ. ήταν η οικονομική ευημερία. Χωρίς ευημερία θα επιστρέψει σε αυταρχισμό.

5. Θα εμφανιστούν νέες χώρες στο ρόλο του χώρου υψηλής ανάπτυξης με χαμηλούς μισθούς, στην Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Νοτιοανατολική Ασία.

Πηγή: archaeopteryxgr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου