Συνδυασμοί τροφών που πρέπει να αποφεύγουμε ...και γιατί.

Κάποιοι συνδυασμοί τροφών είναι ιδανικοί για την καλύτερη απορρόφηση βιταμινών και άλλων στοιχείων, κάποιοι άλλοι όμως πρέπει να αποφεύγονται λόγο δυσανεξίας, προβλημάτων μεταβολισμού, καρδιάς, εντέρου κτλ. Διαβάστε τους παρακάτω συνδυασμούς τροφών που δεν πρέπει να κάνετε...

Κόκκινων κρεάτων με κίτρινα τυριά π.χ (χοιρινό με κεφαλοτύρι), επειδή αυξάνει την πρόσληψη κορεσμένου λίπους, καθυστερεί την πέψη των λιπαρών (κουράζει το συκώτι) και εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου (πιθανόν να οδηγήσει σε προβλήματα νεφρών).

Επεξεργασμένων υδατανθράκων ή και υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μεταξύ τους (π.χ. πατάτες με μακαρόνια ή λευκό ψωμί με άσπρο ρύζι, ή βρασμένο καλαμπόκι με φρυγανιά), επειδή αυξάνεται απότομα το σάκχαρο του αίματος και οι απαιτήσεις σε ινσουλίνη.

Θαλασσινών ή ψαριών μεταξύ τους ή και με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές (π.χ τυριά ή αβγό ή διαφορετικά είδη θαλασσινών ή ψαριών μεταξύ τους), γιατί υπάρχει κίνδυνος δυσανεξίας και αλλεργίας.

Θαλασσινών ή ψαριών με λαχανικά (λάχανο οποιουδήποτε τύπου, μπρόκολο, κουνουπίδι), επειδή αυτά δεσμεύουν το ιώδιο και παρεμποδίζεται η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς.

Κόκκινου κρασιού με τυριά, επειδή αυξάνεται η αρνητική δράση της τυραμίνης και αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Τηγανιτά λαχανικά (π.χ τηγανιτά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες) ή με λευκό ψωμί, επειδή φορτώνεται υπερβολικά το στομάχι, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και μειώνεται η αφομοίωση του σιδήρου.

Κρέατος ή κοτόπουλου ή ψαριού ή θαλασσινών με βούτυρο ή μαργαρίνες ή μαγιονέζα, επειδή αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όσπριων με αλλαντικά ή παστά, επειδή αυξάνουν το ουρικό οξύ και μειώνεται η δράση των φυτοοιστρογόνων.

Προβιοτικών γαλακτοκομικών (γιαούρτι, προβιοτικά γιαούρτια, κεφίρ) μαζί με άλλες τροφές, επειδή μειώνεται η ευεργετική τους δράση στο έντερο (όταν τα τρώμε μόνα τους μπορεί να προκαλέσουν ξινίλες)

Πολλών και διαφορετικών τροφών στο ίδιο γεύμα, επειδή αυξάνεται το πεπτικό και οξειδωτικό στρες και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών δεν αφομοιώνονται σωστά.

Τροφών που περιέχουν ζωικό λίπος με ανθρακούχα ποτά, επειδή το ανθρακικό καθυστερεί τη χώνεψη και δημιουργεί πρόβλημα στο μεταβολισμό των λιπών.

Φρέσκων φρούτων (εκτός μήλου, ανανά και μάνγκο) με άλλες τροφές (εκτός γαλακτοκομικών), επειδή δεν απορροφάται κανονικά η βιταμίνη C και κάποια φλαβονοειδή. Γενικά, τα φρούτα πρέπει να τρώγονται μία με δύο ώρες πριν ή μετά το φαγητό, χωρίς να συνοδεύονται από άλλες τροφές. Ειδικά το σταφύλι, το καρπούζι και το πεπόνι δεν πρέπει να τρώγονται μαζί με άλλα φρούτα.

Ψαριού με πατάτες ή γιαούρτι ή τζατζίκι ή τυρί, επειδή μειώνεται ή συνολική απορρόφηση ασβεστίου και αυξάνεται η απορρόφηση φωσφόρου.

Φυσικών χυμών φρούτων ή λαχανικών μαζί με άλλες τροφές, επειδή μειώνεται η αντιοξειδωτική δράση των συστατικών τους (εκτός αν θέλουμε να ενισχύσουμε την απορρόφηση του σιδήρου).

ΠΗΓΗ : PERIERGAA

Σχόλιο: Καλά εντάξει ...και τώρα τι έμεινε;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου