Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει και οι αντιμαχόμενοι μετρούν νεκρούς – 66 εκατομμύρια ψυχές

 Αναμνηστική φωτογραφία από την ανακωχή της Κομπιέν. Πίσω το θρυλικό βαγόνι που θα βρει ο Χίτλερ 20 χρόνια μετά...Αναμνηστική φωτογραφία από την ανακωχή της Κομπιέν. Πίσω το θρυλικό βαγόνι που θα βρει ο Χίτλερ 20 χρόνια μετά...

Σαν σήμερα 11.11 στις 11:00πμ του 1918 τελείωσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μεγάλος Πόλεμος! Στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων του έχασαν τη ζωή τους περίπου 66 εκατομμύρια άνθρωποι. Όσος ο πληθυσμός της Γαλλίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα! Η ντροπή των ανθρώπων. Και 20 χρόνια μετά τα ίδια και χειρότερα!

Δεν είχε ξημερώσει ακόμα όταν οι εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών συναντήθηκαν για να υπογράψουν την ανακωχή. Παρόντες ήταν βρετανοί ναύαρχοι, δύο γάλλοι αρχιστράτηγοι και γερμανική αντιπροσωπεία με αρχηγό έναν πολιτικό, τον Ματίας Ερτζμπέργκερ, που σύντομα θα πλήρωνε με τη ζωή του για αυτό που επρόκειτο να κάνει (δολοφονήθηκε το 1921 από ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα).

Μέχρι τις 5:20 το πρωί μία μέρα σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου του 1918, είχαν όλοι τους υπογράψει. Ήταν η Ανακωχή της Κομπιέν, που υπογράφτηκε σε σιδηροδρομικό βαγόνι, όπου είχε εγκαταστήσει ο Γάλλος Στρατάρχης Φερντινάν Φος το στρατηγείο του, κοντά στην Κομπιέν.

Οι Γερμανοί αποδέχτηκαν τους σκληρούς όρους της ανακωχής, αφού δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτούν το παραμικρό· η κυβέρνηση τους είχε καταρρεύσει και το έθνος τους βρισκόταν στο χείλος μιας απρόβλεπτης επανάστασης.
Μέσα σε λίγα λεπτά, τα νέα για την εκεχειρία διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο επίσημα η ανακωχή θα άρχιζε από τις 11:00 το πρωί. Ο ανούσιος επίλογος ενός από τους πιο αιματηρούς πολέμους στην Ιστορία θα κόστιζε τον θάνατο ή τον τραυματισμό 11.000 ανδρών, την ημέρα της ανακωχής, μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι κατά την Απόβαση στη Νορμανδία! Μάλιστα πολλοί στρατηγοί συνέχιζαν να διατάζουν επιθέσεις!

Ο τελευταίος βρετανός στρατιώτης που σκοτώθηκε ήταν ο Τζορτζ Έντουιν Έλισον· στις 09:30 το πρωί βάδιζε στα περίχωρα της βελγικής πόλης Μονς, όταν ακούστηκε ένας πυροβολισμός που τον σώριασε νεκρό. Ο Έλισον είχε επιβιώσει σε όλη τη διάρκεια του πολέμου και ήταν τόσο κοντά στο να γυρίσει στο σπίτι του, στη σύζυγό του και στον τετράχρονο γιο τους!

Η Μονς ήταν η ίδια πόλη, όπου είχαν πέσει οι πρώτοι νεκροί βρετανοί στρατιώτες του Δυτικού Μετώπου πριν από 4 χρόνια. Στις 10:58 σκοτώθηκε ο Καναδός Λόρενς Πράις και στις 10:59 ακριβώς - ένα μόλις λεπτό πριν σιγήσουν τα όπλα – ο αμερικανός στρατιώτης Χένρι Γκάνθερ, που επιχείρησε μία επίθεση αυτοκτονίας εναντίον μιας ομάδας έκπληκτων γερμανών στρατιωτών. Εκείνοι, απρόθυμα τον πυροβόλησαν και έτσι απέκτησε τον τίτλο του τελευταίου στρατιώτη που σκοτώθηκε σε πεδίο μάχης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Τη στιγμή που έπεφτε νεκρός - αναφέρουν τα αρχεία της Μεραρχίας - οι πυροβολισμοί σταμάτησαν και απλώθηκε μία ανατριχιαστική σιωπή». Ο στρατός τού απένειμε μετά θάνατον εκ νέου το βαθμό του λοχία, που του είχε αφαιρεθεί γιατί είχε εκφράσει παράπονα για τις άθλιες συνθήκες του στρατεύματος, καθώς και δύο μετάλλια ανδρείας.

Τάφοι σε ολόκληρο τον κόσμο

Στον Μεγάλο Πόλεμο, όπως έμεινε στην Ιστορία ενεπλάκησαν 44 κράτη και χάθηκαν κατά προσέγγιση 66 εκατομμύρια ψυχές!

Η Γαλλία θρήνησε 1.375.000 νεκρούς στρατιώτες και 40.000 άμαχους, η Βρετανική Αυτοκρατορία 908.000, η Γερμανία 1.800.000 στρατιώτες και 760.000 άμαχους και η Αυστρουγγαρία 1.200.000 στρατιώτες και 300.000 πολίτες. Η Ελλάδα έχασε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο 5.000 εμπόλεμους και 132.000 άμαχους. Η Ρωσία που σχεδόν ένα χρόνο πριν την κατάπαυση πυρός είχε απεμπλακεί του πολέμου έχασε 1.700.000 στρατιώτες και 3.000.000 πολίτες!

Σύνολο στρατιωτών που σκοτώθηκαν παγκοσμίως: περίπου 8,6 εκατομμύρια.
Σύνολο πολιτών που σκοτώθηκαν: περίπου 56,5 εκατομμύρια.
Σύνολο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο: περίπου 66 εκατομμύρια, όσος ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Γαλλίας σήμερα! Και οι πόλεμοι συνεχίζονται...

ΠΗΓΗ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου