Τα νέα δεν είναι καλά

Του Άγη Βερούτη

Στις τελευταίες ημέρες, και μετά από τη δημοσίευση της έκθεσης Ντράγκι, είναι ξεκάθαρο ότι η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 (τέτοιες μέρες του χρόνου ήταν) είχε αρνητική επίπτωση στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία κυμαίνεται γύρω στο - 20% έναντι αυτού που θα ήταν σήμερα η Ευρώπη αν είχε συνεχίσει να μεγαλώνει τις εθνικές οικονομίες της ως προ της κρίσης.

Για την Ελλάδα φυσικά η επίπτωση είναι κατά πολύ χειρότερη, καθώς 16 χρόνια μετά δεν έχουμε ακόμη επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Εάν, δε, υπολογίσουμε και την επίδραση του πληθωρισμού στα μεγέθη, έχουμε ακόμα δρόμο για να ξαναγυρίσει η αγοραστική δύναμη του Έλληνα στα προ κρίσης επίπεδα. 

Η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες πλέον

 

Μανώλης Κοττάκης

Η πρώτη φάση του αφελληνισμού εξελίχθηκε επί των ημερών της τρόικας: τα αεροδρόμια εκχωρήθηκαν σε Γερμανούς, τα λιμάνια, πλην του Πειραιώς, σε συμμάχους Αμερικανούς, τα τρένα στους Ιταλούς, η ενέργεια σε Αυστραλούς, οι οπτικές ίνες του ίντερνετ σε Βρετανούς, το νερό στους Γάλλους. Το τελευταίο αποσοβήθηκε ευτυχώς λόγω απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι νεωτέρας.

Τα «Ορλωφικά», η πρώτη ελληνική επανάσταση

Η αντίσταση των Ελλήνων μετά το 1453 του Γιώργου Καραμπελιά από το βιβλίο του

1821, Η Δυναμική της Παλιγγενεσίας

Η Ρωσία κατέστη ο βασικός αντίπαλος των Οθωμανών από την εποχή του Μ. Πέτρου (1689-1725) –αρχικώς, παράλληλα με την Αυστροουγγαρία και επιγενέστερα μόνη της–, προσπαθώντας να ελέγξει τον Εύξεινο Πόντο και να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο, ενώ οι Αψβούργοι θέλουν να καταλάβουν μέρος των Βαλκανίων και να επεκταθούν στην Αδριατική.

Κρυφή πληγή: Γιατί χωρίζουν συνέταιροι μετά από 20+ χρόνια επιτυχίας;

 Του Ηλία Παπαγεωργιάδη (Η ανάλυση αυτή γράφτηκε σε συνεργασία με τον δικηγόρο Θεσσαλονίκης Θόδωρο Νασιούδη)

 "Τα όμορφα δάση όμορφα καίγονται"

  Για μία από τις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες στον χώρο της η αγορά περιγράφει τον εξής λόγο που οδήγησε στο να παίξουν ξύλο δύο αγαπημένα (ως τότε) αδέρφια:

-Ο ένας έφερε την κόρη του στη δουλειά
-Ο άλλος έβαλε στη δουλειά την αθλήτρια με την οποία διατηρούσε σχέση, έχοντας μεγάλη διαφορά ηλικίας. Πολύ όμορφη, αλλά ψιλοάσχετη με το αντικείμενο.
-Και οι δύο γυναίκες βρέθηκαν να ασχολούνται με το ίδιο θέμα: Marketing (γιατί στις περισσότερες Ελληνικές εταιρείες οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θεωρούν το marketing κάτι απλό, που μπορεί να το κάνει κάποιος είτε έχει πρακτικές γνώσεις, είτε όχι. "Θα μάθει, μωρέ, σιγά το πράγμα").
-Η κόρη αντί να ξεκινήσει ως απλή υπάλληλος, έγινε απευθείας διευθύντρια.
-Η σύντροφος ήθελε και αυτή να είναι διευθύντρια και μάλιστα πάνω από την κόρη.
Γρήγορα οι δύο κυρίες.... "μαλλιοτραβήχτηκαν" και στη συνέχεια οι "σοφοί και σεβάσμιοι" κύριοι (όπως πίστευε η αγορά) κατέληξαν να παίζουν μπουνιές για χάρη τους.
= Η εταιρεία έφυγε από τα χέρια τους και κατέληξε σε τρίτο επενδυτή.

Τρώμε τα έτοιμα, ζούμε με δανεικά και ονειρευόμαστε ανάπτυξη...(!)

 

Του Γιώργου Κράλογλου

Οι καταθέσεις νοικοκυριών μας σε ξένες Τράπεζες καλά κρατούν. Στις δικές μας χάνονται. Στα δανεικά αύξηση 4%. Και οι πολυεθνικές μας κουνάνε το μαντήλι.

Αυτή είναι η τραγική πλευρά της αλήθεια μας, με 25 λέξεις.

Κλείνει μια ακόμα ιστορική βιομηχανία στην Ελλάδα… κατά τα άλλα επενδύσεις



Τα καταφέραμε. Ξηλώσαμε ακόμη ένα κεφάλαιο (από τα πρώτα) της ιστορίας μας στη βιομηχανία. Την υαλουργία μετά από 75 χρόνια. Ποιος κλάδος έχει σειρά; Σε μια παράγραφο από τα λεγόμενα της ΓΣΕΕ για τους εργαζόμενους της υαλουργίας ΓΙΟΥΛΑ διαβάζω: “Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, με εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια”. Ας αφήσουμε τα (απολύτως σωστά) της Συνομοσπονδίας και ας μείνουμε σε αυτό για το οποίο και η κυβέρνηση και η πολιτική μας σκηνή οφείλει να προβληματισθεί.

Ιστορία: 200 χρόνια από τον πρώτο ελληνικό Εμφύλιο


Τον Μάρτιο του 1824 η κυβέρνηση του Γεωργίου Κουντουριώτη -με τους Παναγιώτη Μπόταση, Ιωάννη Κωλλέτη, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λόντο- έχει αποκτήσει ισχυρά πολιτικά ερείσματα και ετοιμάζεται να ξοδέψει την πρώτη δόση του αγγλικού δανείου. Με τα χρήματα αυτά θα προσφέρει αργότερα πάνω από 2.000 διπλώματα στρατηγίας, αντιστρατηγίας, χιλιαρχίας, υποχιλιαρχίας και εικοσιπενταρχίας, μαζί με τους μισθούς που δήθεν αντιστοιχούσαν στα σώματά τους -που βέβαια υπήρχαν μόνο στα χαρτιά. Έδρα του νέου Εκτελεστικού είναι το παραθαλάσσιο Κρανίδι Αργολίδας, το οποίο παρέχει ασφάλεια από τις επιδρομές των αντιπάλων ενώ βρίσκεται πιο κοντά στην Ύδρα, βασικό πυλώνα υποστήριξης των «κυβερνητικών».

Ασύλληπτα επίπεδα πλούτου και πληροφορίας: Γιατί η κορυφαία απειλή σήμερα είναι η υπερ- αφθονία

Όσο πηγαίνουμε προς τα πίσω βλέπουμε ότι τα περισσότερα δεινά πήγαζαν από τις ελλείψεις και το ανηλεές κυνήγι νέων εδαφών και πόρων - Σήμερα η πηγή του κακού είναι αλλού

Για να δούμε πόσο και προς ποια κατεύθυνση έχει προχωρήσει ο κόσμος σήμερα, θα πρέπει να ρίξουμε μία ματιά στο παρελθόν. Το Foreing Policy μας ταξιδεύει στο παρελθόν μέσα από τα μάτια ενός… εξωγήινου, που επισκέπτεται τη Γη κάθε 50 χρόνια.